سامانه‌ی ارتباطات و یکپارچه‌سازی اطلاعات در شرایط اضطراری

پایادا (RSS)

سامانه پایادا با هدف ارتقای ایمنی، کاهش خسارات و کنترل بهینه‌ی شرایط ابداع شده است. این سامانه مانند یک گزارشگر لحظه‌به‌لحظه عمل کرده و مدیران بدون نیاز به حضور فیزیکی در هر نقطه از کشور قادر خواهند بود تا به ‌صورت زنده شاهد جزییات درون سایت عملیات باشند و همچنین با تماس امن و مستقیم با افراد در محل، دستورات عملیاتی مناسب را ارسال نمایند. این سامانه با اضافه کردن گوشی‌های هوشمند، دوربین‌ها و سنسورهای وایرلس به محل، امکان رصد شرایط به بهترین نحو را فراهم می‌آورد و ارتباط میان افراد درگیر را سهولت می‌بخشد. از طرفی بسترهای ارتباطی موجود در سایت را نیز به کار می‌بندد تا حداکثر کاربری و اطمینان در تماس‌ها تامین شود و لحظات حیاتی، به دلیل تاخیر یا ضعف ارتباطی هدر نروند. بنابراین تمامی اطلاعات اعم از شرایط فیزیکی محل، امکانات موجود، میزان پیشرفت در عملیات، میزان خسارات وارده و سایر پارامتر های مورد نیاز جمع‌آوری شده و برای اتخاذ یک تصمیم صحیح در شرایط حاضر توسط این سامانه به مدیران در فواصل دور و نزدیک ارسال می‌شود.

از جمله کاربردهای سامانه پایادا

ایجاد شبکه‌ی موقت

ممکن است در بخشی از عملیات استفاده از تجهیز تحت شبکه‌ی خاصی مانند سنسور دمای سطح مورد نیاز باشد.

نصب تجهیزات

به‌عنوان‌مثال مدیر پروژه همواره و در تمام نقاط دنیا امکان نظارت چندرسانه‌ای بر روند اجرای پروژه را دارا خواهد بود.

بروز حوادث غیرمترقبه

به‌عنوان‌مثال امکان فرماندهی از راه دور عملیات اطفاء حریق درحالی‌که فرمانده‌ی عملیات یا کارشناس در محل حادثه حضور ندارند.

استفاده در مناطقی از سایت که دارای پوشش شبکه‌ی مناسب و پایدار نیست

ممکن است در حین اجرای پروژه برای مطالعه بخشی از یک سند آنلاین در محل اجرا نیاز به دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد.

استفاده در شرایطی که بنا به هر دلیل شبکه زیرساخت محل و سایت قطع شده است

به‌عنوان نمونه در حین عملیات مهار حریق زیرساخت شبکه محلی با مشکل روبرو شده و دسترسی به اطلاعات سنسورها و تجهیزات ابزار دقیق با مشکل روبرو شود.

حادثه‌ای در پالایشگاه اتفاق می‌افتد و در لحظات اولیه، اخبار به مدیریت بحران و مسئولان امداد و نجات ارسال می‌شود. نیروهای متخصص از بخش‌های مختلف به سمت مرکز اعزام می‌شوند. در اندک زمان اولین خودروی امداد در محل حاضر می‌شود، اما به دلیل عدم حضور مدیران، مأموران محلی قادر نخواهند بود مسئولیت ورود آنان را بپذیرند. بی‌سیم‌های فعلی به دلیل ترافیک بالای تماس‌ها پاسخ‌گوی نیاز افراد نیستند و در شرایطی که تمامی راه‌های ارتباطی متداول بلااستفاده شده‌اند، اطلاع درستی از کم و کیف خسارات در دسترس مدیران نخواهد بود. گسترش دامنه‌ی آتش و ارسال خبرهای ناقص در مورد حادثه به مدیران به بحرانی‌تر شدن شرایط دامن می‌زند. پس از حضور اولین گروه مسئول در محل و با به‌کارگیری اطلاعات موجود و رایزنی با مدیران خارج سایت،  تصمیمی برای مهار آتش و نجات افراد اتخاذ می‌شود که متاسفانه به دلیل ضعف داده‌ها و تاخیر زمانی، الزاماً بهترین تصمیم نخواهد بود.

پس از انتشار خبر وقوع حادثه، در اولین اقدام خودروی فرماندهی سامانه‌ی پایادا (RSS) (خودروی به‌روزرسانی شده‌ی فعلی)، مجهز به ادوات پیشرفته‌ی مخابراتی، از محل استقرار خود در سایت به مرکز بحران اعزام می‌شود. در وهله‌ی اول، سیستم ارتباطی پشتیبان فعال‌ شده و تجهیزات توزیع می‌شود. سنسورها و دوربین‌های وایرلس به‌ منظور ثبت و ارسال اطلاعات از قبیل دمای محیط، سطح گاز و تصاویر زنده در محل‌های مناسب تعبیه می‌شود. هم‌زمان نیروهای بحران و امداد پس از تجهیز با ادوات ضدحریق RSS اعم از تلفن‌های همراه، دوربین‌های وایرلس و سنسورهای متحرک، به محل حادثه اعزام می‌گردند تا طبق درخواست فرماندهان، اطلاعات و تصاویر از کم و کیف حادثه را برای مرکز ارسال نمایند. با به‌کارگیری تلفن‌های همراه هوشمند RSS، علاوه بر قابلیت بی‌سیم (PTT) و تماس تصویری از طریق بستر اضطراری وای‌فای، امکان اتصال مستقیم به آی‌پی‌فون‌های ثابت داخل مجموعه و ارسال گزارش به ماموران محلی هم میسر خواهد بود. از طرفی با توجه به امکان اولویت‌بندی در سامانه‌ی بی‌سیم RSS، شبکه به علت ترافیک مداوم غیرفعال نخواهد شد و اطلاع‌رسانی از داخل به خارج محل حادثه با سهولت انجام می‌پذیرد. خودروی فرماندهی سامانه‌ی پایادا (RSS) مجهز به یک رایانه است که علاوه بر ایجاد امکان نظارت بر ارتباطات، مانیتورینگ و ارسال اطلاعات بحران را مهیا می‌کند. تجهیز فرمانده‌ی بحران در محل با تبلت ضد حریق RSS، امکان مشاهده و ارسال تصاویر حادثه و اطلاعات محلی را از نزدیک‌ترین فاصله میسر می‌نماید. بدین ترتیب، مدیران بحران از کیلومترها دورتر بدون نیاز به حضور در محل، از کم و کیف حادثه آگاه شده و دستورات مناسب را برای مدیران حاضر در محل بحران ارسال می‌نمایند. خودروهای امداد نیز در کوتاه‌ترین زمان ممکن مدیریت و به محل اعزام شده و در طول مسیر از شرایط بحران، وضعیت مصدومان و امکانات موجود آگاهی می‌یابند. بدین ترتیب در دقایق اولیه‌ی وقوع حادثه، بدون ضرورت حضور فیزیکی مدیران، بهترین تصمیمات در جهت کنترل حادثه و نجات افراد در اختیار نیروهای محلی، امدادی و آتش‌نشانی قرار داده می‌شود و اهداف سامانه در افزایش ایمنی، کاهش خسارات و مدیریت بهینه‌ی بحران تحقق می‌یابد.

قابلیت‌های سامانه

قابلیت‌های عملیاتی و فنی سامانه

داده‌هایی از قبیل عکس، فیلم و ویدیوی زنده از شرایط حادثه راه‌گشای مدیریت بهینه‌ی بحران است. این سامانه با به‌کارگیری دوربین‌های نظارتی و بی‌سیم‌های پیشرفته در قالب تلفن همراه هوشمند عملیاتی، قادر است تا با ارسال صوت و تصویر به پایگاه مرکزی از طریق خودروی فرماندهی، نظارت بر روند عملیات را سهولت بخشد. همچنین تصاویر تمامی دوربین‌ها به صورت یک‌جا بر روی تمامی دستگاه‌های متصل به شبکه قابل مشاهده است. به طور مثال تصاویر دوربین مستقر بر روی خودروی کامندپست از طریق تلفن‌های همراه و تبلت مدیریتی قابل مشاهد است.

استفاده از سنسورهای وایرلس و سنسورهای تعبیه‌شده بر روی خودروی فرماندهی در شرایط اضطراری در کنار سایر سنسورهای موجود در تجهیزات سایت امری ضروری می‌نماید. امکان جمع‌آوری، تحلیل و نمایش اطلاعات مربوط به تمامی این سنسورها در قابلیت‌های سامانه پیش‌بینی شده است.

با توجه به ضرورت ارسال گزارشات سریع و دقیق از وضعیت بحران، با استفاده از چک‌لیست‌های از پیش‌تعیین‌شده که مسئولان حاضر در محل قادرند با استفاده از آن‌ها جزییات موجود را به صورت طبقه‌بندی‌شده و فهرست‌وار برای مدیران بحران ارسال نمایند.

در مواقع لزوم، دسترسی کنترل‌شده به اینترنت و سیستم اتوماسیون داخلی برای نیروهای حاضر در محل عملیات بر بستر اضطراری وای‌فای فراهم می‌گردد. بدین وسیله اشتراک‌گذاری فایل از قبیل چک‌لیست، گزارش و ویدیو میان افراد کلیدی و همچنین با مرکز فرماندهی میسر خواهد بود.

در تلفن‌های همراه هوشمند قابلیت ارتباط به روش PTT بر بستر وای‌فای با امکان اولویت‌بندی و بدون اشغال دائم کانال ارتباطی ممکن است. استفاده از چندین کانال برای ارتباط گروه‌های مختلف و جابجایی بین کانال‌ها، تعیین سطوح مختلف اولویت‌بندی برای افراد، تعیین حداکثر طول بازه برای زمان هر پیام، امکان حذف یا محدود کردن دسترسی افراد توسط اپراتور، امکان ایجاد کانال خصوصی و امکان ارسال پیام اضطراری با اولویت بالا از قابلیت‌های این سیستم است. بدین وسیله سامانه‌ی سهل و امنی جهت برقراری ارتباط میان افراد در محل و همچنین با خارج سایت فراهم خواهد شد.

نظارت بر روند عملیات، دریافت و مدیریت اطلاعات سنسورها، بررسی تصاویر دوربین‌ها، یکپارچه‌سازی داده‌های محل حادثه و مونیتورینگ شبکه از ملزومات شرایط اضطراریست. تحقق قابلیت‌های فوق نه تنها به صورت محلی در خودروی فرماندهی و همچنین پایگاه مرکزی، بلکه با توجه به اتصال مرکز به اینترنت پرسرعت، در خارج پالایشگاه نیز امکان‌پذیر است. بدین ترتیب سامانه‌ی RSS امکان مشاهده و بررسی اطلاعات و همچنین مدیریت و ارسال دستورات به صورت زنده از فواصل دور را نیز فراهم می‌نماید.

تجهیزاتی از قبیل هدست بی‌سیم بر بستر PTT، دوربین مینیاتوری وایرلس ضدحریق با قابلیت نصب بر روی کلاه ایمنی، دوربین‌های وایرلس قابل نصب بر روی سه‌پایه و تبلت صنعتی در سامانه‌ی پایادا (RSS) در قالب سطوح متفاوت سفارش ارائه می‌گردد.